Alles wat je moet weten over spalkjes achter je tanden

Je hebt eindelijk bijna je orthodontische behandeling afgerond, je tanden staan mooi recht en je straalt met je nieuwe glimlach. Maar dan komt je orthodontist met het nieuws dat je een spalkje achter je tanden nodig hebt. Wat is een spalkje eigenlijk, waarom is het noodzakelijk, en hoe onderhoud je het? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten!

Wat is een spalkje en waarom heb je hem nodig?

Een spalkje, ook wel retentiedraad genoemd, is een dun, metalen draadje dat aan de achterkant van je voortanden wordt bevestigd, meestal voordat je beugel wordt verwijderd. Na een beugelbehandeling hebben je tanden de neiging om terug te keren naar hun oude positie. Het doel van een spalkje is om je tanden op hun nieuwe positie te houden en er dus voor te zorgen dat je tanden op hun plek blijven.

Hoe lang moet je een spalkje dragen?

De duur van het dragen van een spalkje varieert per persoon en is afhankelijk van jouw specifieke situatie. In de meeste gevallen raden we aan om het spalkje levenslang te dragen om te voorkomen dat je tanden weer verschuiven.

Onderhoud en verzorging

Het onderhouden van een spalkje vereist extra aandacht, vooral omdat tandsteen zich sneller ophoopt rond het spalkje. Dit komt doordat het draadje dicht bij de uitgang van de speekselklieren zit, waardoor mineralen in het speeksel sneller verharden tot tandsteen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je spalkje grondig schoon te maken. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je mondgezondheid optimaal blijft:

  • Gebruik dagelijks zorgvuldig maar met beleid tandenstokers of interdentale ragers
  • Overweeg om een tandenborstel met zachte borstelharen te gebruiken
  • Kies voor tandpasta met fluoride om je tanden te versterken en te beschermen tegen tandbederf
  • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts om tandsteen te laten verwijderen

Vijf meest gestelde vragen over het spalkje

Als je een spalkje hebt of krijgt, kunnen er veel vragen opkomen. Om je te helpen, beantwoorden we hier de vijf meest gestelde vragen over spalkjes. Deze antwoorden zullen je een duidelijker beeld geven van wat je kunt verwachten en hoe je het beste met je spalkje om kunt gaan.

1. Hoe snel verschuiven je tanden zonder spalkje?

Zonder een spalkje (of een alternatief) kunnen je tanden vrij snel beginnen te verschuiven, vooral in de eerste maanden nadat je je beugel hebt laten verwijderen. Dit komt doordat je tanden en de omliggende botstructuren nog steeds moeten wennen aan de nieuwe positie. In deze periode zijn je tanden dus ontzettend vatbaar voor verschuivingen. Daarom is het belangrijk om tijdens het afronden van je beugelbehandeling een spalkje te laten plaatsen.

2. Is een spalkje zichtbaar?

Nee, een spalkje is over het algemeen niet zichtbaar, omdat het aan de achterkant van je voortanden wordt geplaatst. Dit betekent dat het spalkje niet opvalt als je lacht of praat. Het ontwerp is zo gemaakt dat het esthetisch verantwoord is in vergelijking met andere orthodontistische hulpmiddelen.

3. Voel je het spalkje zitten?

Nadat je spalkje is geplaatst, kun je het zeker merken, vooral omdat het een nieuwe toevoeging aan je mond is. Het kan een lichte irritatie of een vreemd gevoel veroorzaken. Sommige mensen ervaren in de eerste paar dagen een beetje ongemak, vooral bij het eten of praten, omdat je tong moet wennen aan het spalkje. Dit gevoel vermindert na verloop van tijd, waardoor je hem niet meer voelt zitten.

4. Wat moet je doen als het spalkje los zit?

Als je merkt dat je spalkje los raakt, is het belangrijk om snel te handelen. Neem onmiddellijk contact op met je orthodontist of tandarts voor een afspraak. Zowel de tandarts als de orthodontist kan het spalkje vastzetten of vervangen. In de tussentijd zul je zelf voorzichtig moeten zijn met het gebied rondom het spalkje, om verdere schade of irritatie te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld het beste hard of kleverig eten vermijden. Daarnaast is het belangrijk dat je niet zelf gaat proberen om het spalkje goed te zetten, want dit kan het probleem alleen maar verergeren. Draag je retainer tot je spalkje opnieuw is geplakt.

5. Zijn er alternatieven voor het spalkje achter je tanden?

Er zijn zeker alternatieven die er ook voor kunnen zorgen dat je tanden recht blijven staan na je beugelbehandeling. Een veelgebruikt alternatief is de uitneembare retainer. Deze is meestal gemaakt van doorzichtig plastic en wordt vaak alleen ‘s nachts gedragen. Het is wel belangrijk om de retainer consequent te dragen om effectief te zijn. Daarnaast moet je hem regelmatig reinigen om tandplak en bacteriën te voorkomen.

Je kunt het beste met jouw orthodontist bespreken welke optie het beste bij jouw levensstijl en behoeften past.